На одній із центральних вулиць Броварів, бульварі Незалежності, біля перетину з вулицею Короленка, де ряди стихійної торгівлі, найближчими днями можна було спостерігати таку картину: на розкладках, де продають дині, кавуни та помідори, на розрізаних кавунах сиділи голуби та клювали їх, харчуючись. Люди, купуючи овочі та фрукти, або ж не помічали «крилатих», або не реагували на них.
«Трибуна-Бровари» попросила прокоментувати профільних фахівців, наскільки небезпечним може бути відкритий контакт птахів з продуктами харчування.
Як розповів начальник броварського районного відділу лабораторних досліджень ДУ Київського ОЛЦЛ МОЗ України Віталій Прокопенко, теоретично голуби є переносниками різних інфекцій. Зокрема, є така хвороба як орнітоз.
*Орнітоз — зоонозне (властиве тваринам) інфекційне захворювання, яке передається від птахів. Характеризується розвитком синдрому інтоксикації і ураженням дихальної системи.
«Це вважається екзотична хвороба, подібна до холери або чуми. На щастя, щодня вона у нас не зустрічається. Але є інші, спільні для людей та птахів хвороби, які можуть переноситися», — розповів Віталій Прокопенко.
Щодо можливих перевірок продукції та їх утримання в санітарно-гігієнічних умовах, то Віталій Прокопенко зазначив, що це сфера діяльності управління Держпродспоживслужби у Броварському районі.
Як розповіла начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у Броварському районі Олександра Вакарчук, зараз у місті здійснюються планові перевірки об’єктів переробки та реалізації харчової продукції. Також для перевірок створені різні робочі групи. Щодо перевірок об’єктів стихійної торгівлі, то за словами пані Вакарчук, їх проводить Броварське районне управління ГУ Національної поліції в Київській області. Більше пані Вакарчук не забажала спілкуватися, пославшись на те, що потрібно звертатися за коментарями до її керівництва.
Зв’язатися з керівником управління Держпродспоживслужби у Броварському районі Володимиром Ситюком не вдалося: трубку на стаціонарному телефоні за робочим номером ніхто не брав.
* Найбільш поширеними серед людей «голубиними» захворюваннями є:, колібактеріоз, гістоплазмоз, сальмонельоз, туберкульоз, рожа, лістеріоз, туляремія, хвороба Ньюкасла, токсоплазмоз, криптококоз та інші.
У спецвідділі з контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном міста повідомили, що в даному випадку йдеться не про стихійну торгівлю, а виїзну.
«Ці розкладки діють за документами виїзної торгівлі. У них дозволи на торгівлю є», — розповів в. о. начальника спецвідділу Олег Єжаков.
У соціальних мережах броварчани сприймають проблему по-різному: від відвертого кепкування до сприйняття того, що проблема додає неприємностей дітям, клопоту батькам та роботи дитячим лікарям. Зокрема, броварчани зазначають, що балансоутримувачі територій, де найбільша скупченість голубів (наприклад, центральна площа міста та лавки на ній, парк «Перемога»), повинні вчасно та якісно їх мити та прибирати.
На переконання головного спеціаліста з питань екології Броварської міської ради Юрія Жимайлова, питання голубів є актуальним для міста і потребує певного контролю з боку місцевої влади.
«На моє переконання, потрібно, щоб у місті був фахівець, який би займався голубами. На зразок площі біля Собору святого Петра у Ватикані, де голубами опікуються, даючи корм та лікуючи їх. Тоді було б добре і місту, і голубам.
Наприклад, треба знати, що хлібом годувати голубів не можна, їм можна давати лише зерно.
Нині є багато скарг на те, що голуби засмітили центральну площу міста та прилеглі території до центрального ринку «Нива». Площею гуляє багато дітей, які потім ризикують підхопити багато різних інфекцій.
Треба зважати, що голуби живуть та розмножуються хаотично, мешкають, зазвичай, під дахами будинків, там же і помирають, а їхні тіла розкладаються. Оскільки увесь цей процес є неконтрольованим, можна собі уявити, яка там бактеріологічна ситуація», — зауважив спеціаліст з екології. На думку Жимайлова, було б непогано зробити в центрі міста для пташок голуб’ятню, аби там їх підгодовувати та давати ліки, а не біля місць торгівлі харчовими продуктами.
Нагадаємо, під час останніх оперативних нарад виконавчих служб міської ради представники медичних та санітарних служб міста нагадують про те, що у пору спеки потрібно уважно ставитися до того, щоб мити перед вживанням овочі та фрукти, оскільки є великий ризик підхопити різні інфекції.
Фото — Микола Кожем’яко та соціальні мережі.