Нещодавно Україною прокотилися сильні зливи. Це не могло не позначитись на грибах, які почали активно проростати в лісах. Усе більше любителів цього замінника м’яса вказують на старт грибного сезону 2018 року. Тим часом у Броварах уже є перші жертви отруєння. Про те, як правильно збирати та готувати гриби, як не переплутати їстівні з блідими поганками, розповідає Заслужена лікарка України, працівниця броварського районного відділу лабораторних досліджень Ольга Строй.
Отруєння неїстівними, умовно їстівними та неправильно приготовленими грибами може бути смертельним, акцентує Ольга Строй. Тому фахівчиня не радить збирати пластинчасті та умовно їстівні види, сироїжки, взагалі. Адже саме помилкове збирання таких грибів призводить до потрапляння у кошики, а потім у шлунки, блідої поганки – найотруйнішого у світі гриба.
Водночас, щоби уникнути важких наслідків, ніколи не можна збирати види, які ростуть уздовж автомагістралей і поблизу сміттєзвалищ. Не можна дозволяти дітям збирати гриби, а дорослим слід чітко розуміти, який вид потрапить на вечерю. Також не варто купувати свіжі, сушені чи консервовані гриби у випадкових осіб на вулиці чи в інших не встановлених для продажу місцях.
Коли гриби вже вилучені з природного середовища, варто враховувати, що:
- свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника вони не повинні зберігатися більше 2-х годин;
- зібрані гриби необхідно одразу перебрати, кожен уважно переглянути, почистити, ретельно промити проточною водою;
- обов’язково двічі відварити по 20 хв, і лише потім готувати з грибів страви; відвар – вилити.
Окрім того, готувати і зберігати гриби не можна в оцинкованому посуді. Після закінчення куховарства страву не можна зберігати без холоду. Солоні й мариновані гриби не мають зберігатися більше 1 року.
У випадку виживання отруйних грибів через 1-3 години (12-24 годин для блідої поганки) з’являються сильні болі в животі, частий пронос, нудота, блювання, слабкість, запаморочення, втрата свідомості, інколи судоми. Особливо важко отруєння переносять діти.
Ольга Строй розвінчує міф про те, що додані до відварювання часник або цибуля набувають синього кольору в разі потрапляння отруйних грибів. Так само не почорніють срібні предмети, вкинуті в каструлю з непридатними до їжі грибами. Водночас, кулінарне оброблення не руйнує отрути та не зменшує отруйної дії. А небезпечні для життя гриби можуть навіть мати приємний запах.
Як виглядає отруйний мухомор зелений, більш відомий як бліда поганка
За перших ознак отруєння грибами необхідно одразу звернутися по меддопомогу, зазначає фахівчиня. До прибуття лікарів потерпілому необхідно промивати шлунок підсоленою або чистою водою, допоки вихідні води не стануть чистими. Можна вжити активоване вугілля: на 10 кг ваги тіла потрібно прийняти 1 таблетку.